Omagiu ultimului dizident

Omagiu ultimului dizident, Gheorghe Briceag

Pe data de 17 august bălţenii au petrecut in ultim drum pe Gheorghe Briceag, un mare patriot si martir al neamului românesc. S-a stins din viaţă la vîrsta de 80 de ani. Un aprig luptător împotrivă autoritaţilor comuniste şi cunoscut apărător al drepturilor omului, al limbii romăne şi al valorilor naţionale, Gheorghe Briceag a fost condamnat in anii ’40 de puterea sovietica la zece ani de Gulagul stalinist şi la şapte ani de exil, pentru crearea unui grup de rezistenţă antibolşevică in Basarabia.
Eu, fiind de mai multi ani preşedinte al organizaţiei municipale a Partidului Social-Liberal, am avut fericita ocazie de a-l cunoaşte personal pe acest domn în calitate de participant şi ca invitat la diferite manifestări, organizate de partidul nostru.
În 2004 autoritaţile comuniste din municipiul Bălţi au primit o decizie de a reinstala monumentul lui Lenin in piaţa centrală. Si noi, adica reprezantanţii opoziţiei, împreună cu o parte de consilieri ai consiliului municipal ne-am adunat la o conferinţă de presă şi în faţa reprezentanţilor mass-media am declarat constituirea Comitetului Anti-Lenin , preîntâmpinând conducerea oraşului, că incepem pichetarea locului unde urma să fie pus monumental dacă nu va fi anulată decizia. Dl. Briceag a avertizat autorităţile municipale că se va autoincendia dacă statuia „tătucului” va fi readusă din nou în centrul Bălţului, Republica Moldova. După aceste evenimente au urmat multe zile de luptă, noi fiind doar o mână de oameni. Ne adunaserăm în jurul d-lui Gheorghe, care, neuitându-se la vârsta foarte înaintată şi la căldura cumplită, n-a parăsit locul, fiind pilonul acestei acţiuni. Protestatarii erau supuşi permanent unor atacuri verbale din partea diferitelor grupări. Poliţia municipala a trecut la acţiuni concrete în vederea stopării protestelor. Bunăoară 3 persoane au fost reţinute de poliţie deoarece împreună cu alţi 30 de susţinători s-au postat în faţa camionului ce aducea ciment, care urma să fie folosit la lucrările de reinstalare a monumentului. Eu şi fiul meu am fost printre cei trei reţinuţi de bravi poliţişti bălţeni. Vreo 40 de poliţişti au ingrădit accesul protestatarilor la locul unde urma sa fie reinstalată statuia . Gheorghe Briceag a declarat că un ofiţer de poliţie l-a obligat să dea explicaţie în scris în care să argumenteze pentru ce protesteză atîtea zile la rând. Gheorghe Briceag era gata atunci să-şi dea foc, dacă acest monument urma să fie reinstalat.
Pentru acest act de curaj, lui Gheorghe Briceag i-a fost acordat Premiul Homo Homini (,,Premiul pentru Demnitate Umană”), fiind unicul reprezentant al Republicii Moldova decorat cu această distincţie si al şaptelea din lume.
Ne-a părăsit un om de mare valoare . Gheorghe Briceag, supranumit „ultimul disident” din Republica Moldova, a fost înmormântat in partea veche a cimitirului din Bălţi. Dumnezeu să-l odihnească!

Liudmila Ialău

Sursa: Ziarul Universul

One thought on “Omagiu ultimului dizident

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *