Multi ani de romanismLa mulţi ani România! Jos România! Trăiască Republica Moldova comunistă!

27 martie 2009 este data ce marchează cea de-a 91-a aniversare a Unirii Basarabiei cu România. Aşadar, sute de tineri au serbat unirea unindu-se într-o horă în jurul Arcului de Triumf din Chişinău. Tinerii au scandat lozinci pro unirii cu România şi împotriva sistemului politic comunist moldovenesc. Grupul de iniţiativă apolitic basarabean Spirit românesc a fost prezent la manifestare, împreună cu grupul de atitudine civică din România, Noii Golani.
Cum era de aşteptat într-o ţară comunistă, mişcările intelectualilor şi cele care oferă o rază de lumină împotriva îndobitocirii masive a populaţiei, sunt stopate prin violenţă. La cele 2 cărţi parcurse de conducerea comunistă (ABC-ul şi Scufiţa roşie), puterea muşchiului o înlocuieşte pe cea a minţii şi dialogării. Astfel Eugen Rusu, principalul organizator al demonstraţiei pro România, a fost săltat de miliţie din faţa blocului cu puţin înainte de eveniment, familia neştiind prea multe despre starea sa. De ce? Ala Meleca, şefa Centrului de presă al Ministerului Afacerilor Interne susţine că a încălcat legea. Extraordinar! Chiar înainte de eveniment organizatorul încalcă legea în faţa domiciliului, exact când trecea patrula de miliţie. Respectabila doamnă ar trebui să justifice şi prin ce a încălcat legea Eugen Rusu, din câte se ştie manifestarea a fost aprobată de Primărie. A încălcat legea pentru că nu este comunist ori securist? La fel de stupefiaţi aflăm că şi George Simion, unul din coordonatorii mişcării Noii Golani a fost arestat şi expulzat în ţară împreună cu mai mulţi membri ai mişcării, pentru acte de violenţă. Este curios cum aceşti comunişti îşi justifică acţiunile violente de răpire şi agresiune fizică. Personal îmi este greu să cred că George a sărit la bătaie la vameşii basarabeni. Dumneavoastră, cei care citiţi aceste rânduri, aţi avea curaj să bateţi poliţia într-o ţară străină?

Patrioţi români întorşi la graniţă, reţele de telefonie închise

150 de oameni, între care reprezentanţii consiilor judeţene Vaslui şi Iaşi, istorici, profesori, studenţi sau afacerişti au fost întorşi în ţară de la vama moldovenească deoarece nu aveau invitaţie de a pătrunde în Republica Moldova din partea cetăţenilor basarabeni ori nu deţineau la ei analize pentru testul HIV. Republica Moldova a semnat mai multe acorduri cu Uniunea Europeană prin care ne conferă dreptul de a trece fără invitaţii graniţa la ei şi cererea testul HIV nu este prevăzută în nicio lege internaţională.
Scriitorii au fost întorşi în ţară pe motiv că deţineau revista Basarabia literară, care contravine legilor prin manifesturi antistatale şi politice. Nu ştiam că politica este interzisă şi anticomunismul este sinonim cu antistatalitatea. Ziarul Informatorul va trimite în Republica Moldova o serie de exemplare. Oare, va fi interzis şi acesta în urma publicării articolului meu?
Pe lângă cei susmenţionaţi, 35 de cetăţeni români din gruparea Noii Golani au fost întorşi acasă.

Toţi cei care aveau paşaport românesc au fost daţi jos din tren. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să sun la Ambasadă şi la Curaj. Imediat după asta mi-au tăiat telefonul, declară Doru Diac.

Care sunt cauzele?

Desigur, apropierea alegerilor şi mentalitatea comunistă ar putea reprezenta principalele cauze. Dar să ne întoarcem puţin în trecut.
În anul 2005 mă aflam în Odesa, însoţind grupuri de dansuri folclorice moldoveneşti din Dorohoi şi Botoşani, în calitate de reporter al Radiodifuziunii Române şi reprezentant al ASTRA. Ieşind la o sticlă de vin cu românii de acolo mi-a spus un tânăr: Să nu mai veniţi! Noi nu mai suntem de-ai voştri! Aţi plecat, ne-aţi lăsat ruşilor şi acum ucrainenilor, ei au avut grijă de noi; ei sunt de-ai noştri! Desigur, puţin iritat la început de aceste vorbe anitromâneşti, am realizat apoi că… acel tânăr nu se afla departe de adevăr!
În 1940 Rusia a cerut României drepturi asupra Basarabiei, drepturi pe care ţara noastră le-a oferit fără nicio împotrivire. Este ca şi cum îţi intră un străin mare, cu muşchi şi fără minte în casă (Rusia), cerându-ţi să ieşi la plimbare, să se ocupe puţin de mama ta; şi tu te supui. Finlanda a luptat pentru teritoriile ei împotriva criminalilor cotropitori ruşi, câştigând.
Nu în ultimul rând, acordarea pe zi a unei cetăţenii pentru un cetăţean basarabean şi nenumăratele bătăi de joc ale vameşilor români faţă de fraţii noştri basarabeni constituie un suport fundamentat pentru ura rusofonilor faţă de români.

academician Cristian Bodnărescu
sursa: Informatorul Moldovei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *