Oamenii canini

wolf-and-shaman-pamela-mccabe

Cristian BODNĂRESCU

După ce omul a avut răgazul de a domestici vreme de secole lupul, creându-se rasele de câini, acum nu mai are ce face cu el și îl ucide. Trei sferturi din cele 500 milioane de câini care trăiesc acum pe glob sunt ai străzii, în multe țări (precum România), eutanasierea devenind legală.

Lupul este atât un animal ancestral, cât și o entitate folosită în diferite culturi. De la basmele popoulare la practicile shamanice, această entitate ajută, jucând rolul de animal protector pentru cea din urmă manifestare spirituală. Dacă Biblia interzice în Vechiul Testament uciderea fiarelor pământului, în domeniul artistic muzical sunt trupe de heavy metal ce promovează imaginea mitologica a lupului (Lordi”, “Shaman” ori “Lupu‘ cel Rău”). Pe meleagurile noastre, numele de ”daoi” al dacilor este în dialectul traco-frigian ”daos”, care înseamnă lup. Dacii s-ar fi identificat cu lupul, asociat zeului luminii, Zalmoxis. Mircea Eliade, în ”De la Zalmoxis la Gengis-Han”, avansează ideea cã dacii sunt o confrerie rãzboinicã aflatã sub semnul lupului. Ipoteza pleacă de la numele de ”daoi” pe care-l dă Strabon dacilor şi de la substantivul ”daos”.

Deci, este absurd și un păcat prevăzut în Biblie să ucizi un animal. Ce variante ar fi dacă aceste animale se înmulțesc în locuri publice, cauzând vătămare corporală? Anual, în București se estimează a fi 84.000 oameni mușcați de 9% din câinii comunitari (840.000 în România). Cu siguranță, fiecare dintre noi are o cunoștință mușcată, rănită ori chiar am fost uneori victime.

Ar fi o soluție să-i lăsăm pentru a se înmulți? Lăsați la voia întâmplării pe stradă, câinii se înmulțesc, putând atinge cifre incomensurabile. Binevoitorii optează atunci pentru sterilizare, deparazitare și adăpostirea câinilor (mulți dintre ei neavând curajul de a-și însuma responsabilitatea adopției unui câine). Invit a se parcurge în acest sens poezia “Oameni de vorbe” a colegului meu de redacție Traian Vasilcău. Referitor la costuri, se estimează a se ridica la 1200 lei pentru prinderea unui câine, apropiindu-se de 2000 lei pentru sterilizare și tot ce este nevoie (nu mai adaugam hrana, adăpostul și cheltuielile aferente). Dacă am calcula un număr mediu de 130.000 câini ai străzii în Bucureștiși 1.300.000 în România, costurile incipiente ar atinge 70 de miliarde EUR, investiți pentru câini (tot atât ar costa și întreținerea lor în adăposturi pentru 16 luni de zile). Acești bani s-ar putea investi în condițiile în care România nu are nici banii necesari pentru a dinamita corpurile de spitale și clinici mai vechi de 7 ani, unde se moare pe capete datorită microbilor și a bacetriilor inflirtrate în pereți? Nu sunt bani pentru educație, societate, pentru om. Eu am scris de costurile incipiente, dacă am aduna cât ar costa menținerea câinilor în adăposturi și repetarea lor, am ajunge la o cifră colosală.

Pacifiștii și-au generat (ca de obicei) o teorie utopică asupra problemei. Este evident că bani pentru întreținerea câinilor nu ar fi, se așteaptă programe europene care deja au eșuat (într-un sistem corupt în care ne consumăm), aducerea patrupedelor fără vină acasă, ceea ce nu s-a întâmplat. Pacifiștii italieni (și din alte țări) boicotează România. De ce nu vin pentru a lua câinii la ei în această situație? Un drum cu avionul între cele 2 țări costă aproximativ 200 EUR (cu mult mai puțin decât pretențiile pe care le au la adresa statului român). Unii susțin că ar trebui monitorizați câinii răi și deosebiți de cei buni- să le implementăm și cipuri pentru a-i supraveghea din satelit eventual, ceea ce ar costa sute de miliarde EUR ori să-i supunem testului detectorului de minciuni. Deci, un om sănătos la cap, ar exclude din start aceste teorii.

S-a descoperit formă de inteligență la șobolani, această rasă aducătoare de ciumă, care a ucis o treime din populația lumii fiind protejată prin lege în anumite teritorii. Inteligență s-a descoperit și la gândaci, unele specii având chiar 2 creiere- unul în partea superioară, cel de-al doilea la brâu. Atunci, ar trebui să nu îi mai ucidem. Nu mai menționez de porci, care au un IQ apropiat de cel al cîinelui. S-a dovedit științific că șobolanilor le place muzica simfonică, deci ar trebui să fie o lege prin care fiecare să beneficieze de o eutanasiere decentă, pe ritm de Bach. În acest sens valorosul nostru scriitor și jurnalist, Cristian Tudor Popescu, semnează un articol inteligent, “Câini și oameni”.

adapost caini

Deci, ne aflăm în fața unui fapt împlinit, în care trebuie să luăm o decizie: omul sau câinele. Cine poartă vina? Hingherii, guvernanții, legile, societatea? Din cele scrise mai sus denotă că societatea este pusă în fața faptului împlinit, abandonul de câini se pedepsește penal, existând legi în acest sens. Cum le aplicăm?

Să presupunem că ar exista un nivel de civilizație în România care ar permite loialitatea omului față de civic și fiecare ar anunța procurorul/poliția dacă vede un abandon “canin” (nu este cazul, la noi nimeni nu anunță poliția nici dacă vede un viol ori o crimă). Dar câți dintre noi au văzut un astfel de abandon? Ele au loc la marginea unui oraș, fără martori- care ar putea oferi o declarație procurorului. Deci, este mai greu. Singura soluție pentru a nu se repeta aceste crime față de prietenii noștri câini este trezirea conștiinței omului, pentru a nu mai abandona un animal. Nu stăpânul animalului ar trebui eutanasiat în locul unui animal nevinovat? Nu el ar trebui să răspundă penal pentru posibilele victime pe care le-ar putea ulterior face animalul abandonat? În concluzie, OAMENII CANINI ar trebui să ia locul câinilor canini.

Ca o veste îmbucurătoare, mulți câini din adăposturi au fost deja înfiați și asta vă îndemn: dacă iubiți animalele și puteți înfia unul, acum este momentul să salvați o viață! Acel animal vă va fi recunoscător până la moarte. Cine își permite poate întreține un animal într-un adăpost, cu 400 lei pe lună- putându-l vedea și plimba. Cu siguranță este o investiție echitabilă, în loc de a bea o noapte într-un club. Deci, noi putem trece și la fapte pentru a corecta anomaliile oamenilor “canini” ori ai celor “de vorbe” ai lui Vasilcău. Poate, prin bunătate și iubire, putem îndrepta păcatul biblic pe care îl comite o societate fără de conștiință și nu vom mai avea încă un păcat în momentul în care fiecare va da socoteală…

Cris-Max

BIOGRAFIE

Biblia

Bogdan Tudor- Inițiere în Samanism, Editura Sapnaa Art, 2007

Cristian Tudor Popescu- Câini și oameni, ziarul Gândul

Traian Vasilcău- Oameni de vorbe, ziarul Zidul

Lordi- Hard rock Hallelujac, The Arockalypse, 2006 (gen: heavy metal)

Lupu‘ cel Rău- heavy/party metal, Constanța

Shaman- Idja, heavy metal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *